No icon

İtalyan Lezzeti Nereden Geliyor?

Basit tekniklerle hazırlanan, Akdeniz’in taze havasını sofralara taşıyan, soslarıyla ve pizzalarıyla olduğu kadar tatlılarıyla da ünlü bir mutfak… Kökeni M.Ö. 4. yüzyıla kadar dayanan İtalyan mutfağı için onlarca dünya mutfağından esinlenmiş denebilir. Bulunduğu konum itibariyle Avrupa’nın en ilgi çekici noktalarından olan İtalya, mutfağına yıllar boyu kendisini ziyaret edenlerin izlerini taşıyor ve ortaya harikalarla dolu lezzetler çıkarmayı başarıyor. Neredeyse tüm dünyanın damak tadına uygun lezzetler sunabilen İtalyan mutfağının sırlarını araladık! Duyduklarınız sizi çok şaşırtacak, basit tariflerle nefistatlara ulaşmak sandığınız kadar zor değil! İşte İtalyan mutfağının lezzetine lezzet katan, sofraları zenginleştiren şeflerin püf noktaları…

İtalyan Makarnaları

• Domates, İtalyanlar için adeta bir tutku… Makarna soslarından pizzalarına, salatalarından çorbalarına kadar neredeyse tüm lezzetlerinde domatesin parmağı var.
• Çeşit çeşit baharatları kullanmaları artık bir sır olmasa da İtalyanlar baharat konusunda Hintliler kadar cesur değil. Kullandıkları tüm baharatların bir sınırı var, yemeklerinde ve soslarında baharatı çokça kullanıyorlar fakat sınırı hiç aşmıyorlar.
• Giallina Peyniri’nin üretimi için özellikle Alp ineklerinin sütünü kullanıyorlar ve ünlü peynirlerini fındığımsı bir tatla harmanlıyorlar.Parmesan Peynirleri
• Parmesan peynirinin son halini alması ve sofralarla buluşması için katı kuralları var İtalyanların… 16 litre inek sütünden üretilecek 1 kg parmesan peynirini en az 12 ay eskitmeyi bekliyorlar. Kaliteli bir parmesanı tadabilmek için ise yaklaşık 36 ay beklemek gerekiyor.
• Parmesan peynirinin bir de mevsimi var yemekler için… Örneğin yaz parmesanı fesleğen temelli bir pesto sosu için kullanılıyor.
• İlkbahar parmesanının ise yağ oranı daha düşük ve peynir gurmeleri genellikle ilkbahar parmesanını tercih ediyor. Parmesanın kalitesini anlamaksa sandığınız kadar zor değil, ilkbahar peynirinin rengi beyaza yakın, yaz peyniri ise sarı. Bu yüzden parmesanın rengi ne kadar açıksa o kadar kaliteli demek mümkün.
• Eğer peynirin bir anavatanı olsaydı orası İtalya olabilirdi. Çeşitli peynirlerinin ünlüsü mozarellanın kalitelisini anlamak için ise dişlerde yarattığı gıcırtıyı hissetmek yeterli. Gerçek bir mozarella peyniri ise işlenmemiş sütten yapılıyor ve taze süte az miktarda manda sütü ekliyor. Taze üretilen peynirin birkaç gün içerisinde tüketilmesi ise altın kural!İtalyan Pizzaları
• İtalyan lezzeti pizzanın en nefis örnekleri Napoli’den çıkıyor. Pizzeria isimli, bazıları aile işletmesi olan, küçük pizzacılar ise ünlü restoranlara göre daha başarılı, bizden söylemesi.
• Floransa’ya yolunuz düştüyse bifteğini denemeyi ihmal etmeyin. Dünya üzerindeki en lezzetli bifteklerden birini tadabileceğinizi söyleyebiliriz, lezzetine lezzet katmak için ise az pişmiş et tercih etmek bir Floransa geleneği…
• Siena’nın ünlü makarnası pici sadece un ve sudan üretiliyor. Bu nedenle uzunca bir süre kurutulması gerekiyor ve el yapımı makarnaya en çok pesto yakışıyor.Tiramisu
• İtalyan güzeli tiramisu, damaklarla buluşmasından önce kısa bir hazırlık süreci